torsdag 11 september 2014

Feminism.

Det som oftast kopplas samman med feminism är t.ex "manshat", "varför heter det feminism och inte jämställdhet", "det är en sekt som vill utplåna alla vita män från jorden"

Jag skulle vilja komma med svar på varenda påstående. Och är man man, och för den delen kvinna, och vill veta mer kan man lyssna och försöka lära sig något. Ta till sig av det som sägs.
Feminism är inte bara för män. Feminism är för alla. Feminism har olika grenar. (orkar verkligen inte skriva om alla men här kan man läsa allt.

Feminism betyder olika beroende på vem du pratar med men i det stora hela har det samma innebörd.
Att det finns ett patriarkat, att kvinnan är underordnad mannen, att kvinnan tjänar orimligt i förhållande till mannen. Är det ett hittepå? Nja, det beror ju lite på vart man tittar.

Att några ropar "jag hatar män" är i sig inte särskilt öppnande för en dialog, eller något som gör det lustfyllt för män att hoppa på feminism-tåget. Men man kan också fråga sig varför. Varför hatar en del män? Kan det bero på att 98% av sexuellt våld görs av män? Otryggheten att inte kunna gå hem när det blivit mörkt pga att man blivit lärd att akta sig för våldtäktsmän? Ofta tror jag det är en frustration som bidrar. Om en kollar på näthatet mot kvinnor som finns, på twitter, facebook, flashback och inte minst artiklar om kvinnor som säger emot någon/något som "bara är ett skämt".

Och män som är snälla? Jamen det är skitbra! Det är underbart och ta inte åt dig när någon skriker ut sitt manshat. Stäng öronen och tänk att den personen har säkert genomgått något fruktansvärt och orkar bara inte mer. Och säg emot när någon drar ett våldtäkts-skämt, säg emot när någon drar ett skämt om att kvinnor är si eller så och för den delen, även när det dras skämt om den stereotypiske mannen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar